Čerstvé pečivo bez lepku se nově prosadilo v lékárenském sortimentu

Čerstvé pečivo bez lepku se nově prosadilo v lékárenském sortimentu – exkluzivně jej nyní nabízí svým zákazníkům slovenská internetová lékárna Mojalekáreň.sk, která tak vstoupila do sortimentu specifických čerstvých produktů.

„Udělali jsme vstřícný a logický krok směrem k lidem, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu nebo ve své stravě omezují lepek. Chceme, aby se cítili lépe, a když jsme zjistili, že největším tahákem naší nabídky bezlepkových potravin jsou mouky a pečící směsi, bylo o experimentu s čerstvým pečivem bez lepku v Mojalekárna.cz rozhodnuto,“ říká Vladimír Finsterle, zakladatel MojeLekáreň.sk.

Mojalékárna.cz považuje nabídku bezlepkových potravin za jednu ze svých „výkladních skříní“, kterou stále rozšiřuje. Novinky v kategorii zdravých potravin na MojeLekárna.cz sleduje každý pátý zákazník a potraviny bez lepku vyhledá každý desátý návštěvník této kategorie. Péče MojeLékárna.cz o „bezlepkaře“ ale obsahuje také nabídku jednoduchých domácích diagnostických testů na intoleranci potravin a možnost získat zdarma odbornou radu: pacienti se mohou poradit s lékárníky o možnostech řešení jejich individuálních obtíží. MojeLékárna.cz nabízí několik různých druhů čerstvého pečiva bez lepku, a to sladké i slané – chléb, bagetky, toastový chléb, makovky, bábovky, perník aj. Čerstvé pečivo bez lepku je baleno, vhodné i pro vegany, ale určené hlavně pro osoby dodržující bezlepkovou dietu nebo pro ty, kteří se snaží lepek ve své stravě omezit. Má minimální trvanlivost 14 dní.

„Pro MojeLékárna.cz je prodej čerstvého zboží výzvou i zkouškou zároveň. Museli jsme upravit především skladovací procesy. Po první vlně zájmu o čerstvé pečivo bez lepku, ale odhaduji, že postupně zalistujeme další čerstvé zdravé potraviny,“ dodal V. Finsterle.

O intoleranci lepku

Celiakie (intolerance lepku) je autoimunitní onemocnění, kterým trpí asi 1% populace, dětí i dospělých. Spouštěčem bývá lepek (gluten), který je obsažen ve stravě, a postihuje především tenké střevo. Po příjmu potravy s lepkem dojde k autoimunitní reakci, která se projeví poškozením sliznice tenkého střeva. Potom následuje chronický zánět sliznice, začnou mizet klky a mikroklky. Tím dojde ke snížení povrchu tenkého střeva a sníží se jeho schopnost vstřebávat důležité živiny z organizmu. Lepek je hlavní bílkovinnou složkou pšenice, žita, ječmene a ovsa. Proto by se lidé s celiakií měli zcela vyvarovat potravin, které obsahují tyto obiloviny, dokonce i ve stopovém množství.

Orientační vyšetření na celiakii nebo alergii na lepek si můžete provést i doma pomocí domácího testu. Po laboratorním potvrzení celiace však nastupuje přísná bezlepková dieta, aby se obnovila sliznice střeva a jeho správná funkce. „Do úplného uzdravení sliznice je důležité doplňovat vitamíny a minerály, především železo, vápník, vitamíny B12, A a D. Celiakie je často dědičná a může být zjištěna iu jedince, který nemá vůbec žádné příznaky,“ upřesňuje Mgr. Pavla Horáková, která v MojeLekárna.sk řídí odbornou poradnu. Poradit se s lékárníky o cestě ke zdraví může každý zadarmo.

Breakfast with croissants, coffee, orange juice and berries on wooden table. Closeup view, selective focus

O MojeLékárna.cz

Internetovou lékárnu provozuje na Slovensku od roku 2006 společnost Pears Health Cyber, s r.o. Dnes kromě širokého sortimentu pro zdraví a krásu nabízí i poradenskou službu lékárníků a v určitých případech garantuje jejich doporučení. Přístupem k zákazníkům a pacientům si zakládá na lidskosti, laskavosti a excelentní zákaznické zkušenosti. „Jsme tady pro každého, kdo se chce cítit lépe,“ zdůrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel a majitel společnosti Pears Health Cyber.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram